Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Nye marine ressurser til mat og fôr Fjern filter

Resultat: (36) Viser 1 - 30



Blåskjell over og under vannoverflaten, med vannskorpen midt i bildet.
kronikk

Kan blåskjell gjøre laksen norsk igjen?

22.11.2024

Vi bør firedoble produksjonen av norske fôringredienser på under 10 år. Har løsningen ligget rett utenfor bryggekanten hele tiden?



forprøver

Har sjekka miljøgifta PFAS i fiskefôr og fôringrediensar

03.07.2024

Resultata viser at det er lite PFAS i fiskefôr. Samtidig kan fiskeolje og -mjøl vere kjelda til miljøgift i fôret.



blåskjellanlegg under vann

Fremtidens fiskefôr: Blåskjell kan være en viktig del av matpakken

07.05.2024

– Vi trenger både flere og mer lokale råvarer til fiskefôr enn det vi har i dag, sier forsker Sofie Remø.



Blåskjell over og under vannoverflaten, med vannskorpen midt i bildet.

One Ocean Week: Vil sette blåskjell på dagsorden

12.04.2024

Blåskjell kan spille en nøkkelrolle for å få til et mer bærekraftig fiskefôr i fremtiden, mener havforskere.



Undervannsbilde av blåskjell som vokser på stein

Skal sjekke om laksen kan ete blåskjel

29.11.2023

Innan 2030 bør alt oppdrettsfôr vere frå ei berekraftig kjelde. Havforskarar skal no granske om blåskjel kan vere framtidas alternativ.




Flatøsters på bunn

Østers fra Rogaland kan brukes for å hjelpe syke skjell i Europa

13.11.2023

Men da trenger vi å vite mer om hvordan det står til med bestandene.



Mange middagstallerkenar som syner grillspyd med rognlodde.

Slik kan vi ete av utsleppa våre

22.09.2023

Klimaløysingar til havs kan kutte verdas utslepp med 35 prosent fram mot 2050, syner ein ny rapport. 



foto av kvinne som ser inn i glass med larver

Til alle ungdomsskolelærere: Gi larver til elevene dine

15.08.2023

Havforskere har utviklet et fiks ferdig undervisningsopplegg om bærekraftig matproduksjon. I hovedrollen: insekter.



foto av blåskjell under vann

Hardangerfjorden har nok næring til storskala blåskjeldyrking

11.04.2023

– Men ikkje utan konsekvensar for økosystemet, seier forskar.



sukkertare

Jod fra sukkertare tas mindre opp i kroppen

20.12.2022

I en ny studie har forskere sett at jod fra sukkertare tas mindre opp i kroppen, sammenlignet med jod fra kosttilskudd.



Sukkertare
nyhet

Internasjonal rapport har vurdert tang og tare som mat

24.10.2022

På verdensbasis trenger vi mer data om hvor mye folk spiser, og innholdet av uønskede stoffer.



foto av skyvelære som måler liten, rar fisk

Ny forsking skal gi betre svar på kor mykje fisk det er i djupet

14.10.2022

Ingen veit kor mykje det er av "framtidas fiskeriressurs".



Jente smaker på laksebit

Hva smaker laks som er fôret med insekter?

29.09.2022

84 prosent av vårt uoffisielle smakspanel mente at de kunne merke forskjell mellom laks fôret på vanlig måte og laks som hadde spist fôr med insekter.



LAKSESILD

Mange viktige næringsstoffer i laksesild

24.08.2022

Laksesild inneholder mye jern, selen, sink, vitamin A og omega-3-fettsyrer.



Oppdrettsmerd i sjø.
kronikk

Bærekraftig sjømatproduksjon begynner med fôret

29.03.2022

Kan insekter, gjær, alger og blåskjell bli bærekraftige kilder til fiskefôr, med riktig sammensetning av næringsstoffer?



Mann i hvit kjeledress på grått oppdrettsanlegg med turkis nett over seg og sjø og holme i bakgrunnen.

Milliondryss til HI-prosjekter

24.06.2021

Seks HI-ledede prosjekter fikk til sammen 62,6 millioner fra Forskningsrådet.



Sukkertare

Dyrking av tare påvirker miljøet mindre enn fiskeoppdrett

17.06.2021

Liten påvirkning på miljøet, behov for mer mat fra havet og høsting lavt i næringskjeden gjør at havforskerne anbefaler at det legges til rette for dyrking av tare i Norge. Samtidig peker de på faren for spredning av gener og etablering av fremmede arter på anleggene.



mesopelagisk fangst

Når djuphavs-artar går i kverna for å bli fôr, får laksefileten 30 prosent mindre dioksin

08.06.2021

Men mykje krill i fangstane kan bli fluor-festbrems



Lysprikkfisk, ein liten blank fisk.

Kor sunn er framtidas sjømat?

28.05.2021

Nye marine ressursar som mesopelagisk fisk og muslingar kan få ein større plass på matfatet i framtida. Forskarar studerer no kva dette kan bety for helsa vår – og får hjelp av mus til å finna svar.



Svart soldatfluelarver som har spist slam fra oppdrettsanlegg

Disse larvene har spist slam fra oppdrettsanlegg

18.03.2021

Larvene til den svarte soldatfluen er næringsrike og fungerer bra som insektmel i fôr til laks. Nå har forskere testet om larvene kan fôres opp på slam fra oppdrettsanlegg.



Laks som hopper i overflaten.

Hva skal framtidens oppdrettsfisk spise?

08.02.2021

Insekter, blåskjell, børstemark og tare er noen av kandidatene når oppdrettsnæringen og havforskerne leter etter nye, bærekraftige fôrråvarer.



MX0B9401

Sjekka næringsstoff og framandstoff i tang og tare

08.12.2020

Forskarane fann store skilnader mellom artane.



Makroalger 23 08 2017

Rapport: Slik kan algedyrking bli en lønnsom og bærekraftig næring

11.11.2020

Tang og tare kan bli en ny og lønnsom havnæring i Norge, men produksjonen er foreløpig på forsøksstadiet. De store mulighetene kommer først med større anlegg lenger til havs.



Matros med ansiktet fullt av leire

Dro til Norges dypeste sted på jakt etter nye medisiner

08.09.2020

I sommer dro havforskere ned til Molloydypet i Barentshavet. Formålet med toktet: Å lete etter nye virkestoffer til alt fra medisin til kosmetikk.



Brunpølser på havbunnen

Vil beskytte unike og sårbare brunpølser i Barentshavet

10.07.2020

Havforskningsinstituttet anbefaler å opprette verneområder sør for Svalbard for å beskytte sårbare brunpølse-samfunn.



Laksesild1

Har for første gong berekna kor mykje laksesild det er i Norskerenna

08.06.2020

Forskarane har vore på tokt for å lære meir om den «nye» ressursen: Dei bereknar at det stod 15 000 tonn i fiskeriområdet under toktet.



HI 039131
kronikk

Sjokkstart den nye havøkonomien

17.04.2020

I krisetid gjelder det ikke bare å holde hodet over vannet. Vi må også snu det i riktig retning, skriver Sissel Rogne



DSC 1235

Har sjekka næringsinnhaldet i mesopelagiske artar

06.04.2020

No veit vi litt meir om matverdien i den uutnytta ressursen på djupet.



sjomat kollasj

Ny forsking skal gi meir, tryggare og reinare sjømat

30.03.2020

I ei ny storsatsing skal havforskarar finne ut korleis vi kan få meir mat frå fjord til fat – med tryggleik for både helse og miljø.



Spade med fiskefôr og laks

NASF: Fiskemøkk kan bli en viktig fôrråvare

02.03.2020

60 prosent av proteinene som oppdrettsfisken spiser, forsvinner ut igjen. Nå jobber forskere med hvordan de kan gjenbruke fiskemøkken.