Gå til hovedinnhold

Nyheter

Resultat: (286) Viser 181 - 210



HI 035996

Hva er ei lakselus?

13.05.2019

Den lille parasitten er et stort problem for både oppdrettslaks og villaks. Men det er enklere å dra til månen enn å ta knekken på lakselusa, forteller forsker Sussie Dalvin.




Spectre5

Ny målemetode for mikroplast i havet

10.05.2019

Teknologiske nyvinninger som kan samle inn mer data om miljøet og livet i havet er fokus på denne ukes Ocean Outlook-konferanse i Bergen. Spektroskopi som kan måle plast kontinuerlig - for eksempel i vannstrømmen som allerede tas inn i forskningsfartøy - er blant de nye teknologiene som lanseres. 



Fish to Mars Simon Valentine

Forskning blir til metalopera

10.05.2019

Metaloperaen Fish to Mars kombinerer to av Bergens viktigste eksportartikler; marin forskning og metalmusikk. I dag er det premiere på Akvariet.



PLab5

Byrådsleder åpnet nytt plastlaboratorium

09.05.2019

Havforskningsinstituttets nye plastlaboratorium ble offisielt åpnet i går av byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer.



HI 043025

– Trenger teknologi for å samle mer data raskere

06.05.2019

Raske klimaendringer og mer forurensning i verdens hav betyr at forskerne har fått det enda travlere. Denne uken samles forskere og studenter fra begge sider av Atlanteren i Bergen for å diskutere nye teknologier som kan samle inn mer data raskere.



Røkting av sjøørretruse

Årets overvåkning av lakselus på villfisk er i gang

06.05.2019

Overvåkningen kartlegger omfanget av lakselus på villaks, sjøørret og sjørøye, og er nå startet opp i Sør-Norge. Resultatene er et viktig bidrag til Trafikklyssystemet. 



JRW08385

Lær mer om hvithvalen

03.05.2019

Hvithvalen har fått navnet sitt etter den melkehvite kroppsfargen. Men visste du at hvithvalens kalver er mørkegrå?



strandingskart Skagerrak 01

Se animasjon: Plastsøppel i Skagerrak

03.05.2019

Noe av søppelet som havner på strendene våre har vi sluppet ut selv. Noe kommer drivende med havstrømmene fra andre land. I denne animasjonen har forskerne våre modellert hvordan flytende plastpartikler føres med kyststrømmen i Skagerak.



barentshavetfotocredhithomaswenneck

Første gong med samla kunnskap om alle norske havområde

30.04.2019

For første gong ligg det føre ein samla og oppdatert kunnskap om tilstanden i økosystema og menneskeleg påverknad i alle dei norske havområda.
– Havforskingsinstituttet har spelt ei avgjerande rolle i dette arbeidet, seier forskingsdirektør Geir Huse.



Pandalus borealis AA 09 07

Rekene trives nesten overalt

30.04.2019

Reker finnes langs hele norskekysten i større eller mindre mengder, men i nord ser det ut som de trives ekstra godt i dypet. – Vi ser at til lenger nord vi kommer, til dypere står de største konsentrasjonene av reker, forteller forsker Guldborg Søvik.



MX0B7165

Sender segldroner på tokt i Nordsjøen

29.04.2019

Den sju meter lange dronen – som går på vind og sol –  skal samla data om fisk og plankton i Nordsjøen dei neste tre månadene. 



Laks i fiskefella i Etne

Rømt oppdrettslaks kan gje redusert produksjon av villaks

24.04.2019

Avkommet til rømt laks konkurrerer med villaksen om dei knappe næringsressursane  i elva. Dermed kan dei påverke produksjonen av vill smolt. Når den rømte fisken i tillegg gyt med villaksen, påverkar dei også dei arvelege eigenskapane og dermed villaksen si tilpassing til eit liv i naturen.



HI 039728

Får viktig kvalitetsstempel på skjellsykdom-forskningen

23.04.2019

Skjell sliter også med magetrøbbel og herpesvirus, akkurat som oss mennesker. Nå er HI blitt nasjonalt referanselaboratorium for skjellsykdommer.



DSC00366

Lite oljesøl etter fregattgrunnstøtting

15.04.2019

Forurensningen fra KNM Helge Ingstad har ikke spredt seg ut over et større område. Forskerne forventer at miljøtilstanden blir normalisert i løpet av kort tid. 



Brugde i vannet

Har du sett brugde?

15.04.2019

Har du sett ei stor ryggfinne bryte havflata i det siste? Da har du kanskje sett verdens nest største fisk – brugda! Havforskningsinstituttet skal nå kartlegge denne haiens vandringsmønster og utbredelse i norsk farvann.



Jan Egil, nett

Kartlegger «før» og skal undersøke «etter»

12.04.2019

I nesten 50 år har det vært forbud mot reketrål på Tanafjorden og Porsangen. Nå kan redskapet bli tillatt igjen. Havforskningsinstituttet skal kartlegge fjordene «før» og «etter» – dersom fjordene åpnes for reketråling.



HI 027803

Kan fiske mye raudåte før bestanden påvirkes

11.04.2019

Raudåta har kort livssyklus, rask vekst og er langt nede i næringskjeden i havet. Dermed kan en fiske mye av bestanden før det får negative effekter på økosystemet.



eggtokk1t

Mykje flyndreegg, lite torskeegg langs sørlandskysten

10.04.2019

I over to veker har havforskarane kartlagt kystfisken sine gytefelt frå Risør i sør til Siragrunnen ved grensa mot Rogaland.



MX0B6964

Sjå bilda: Vellykka «kupp» med rognlodde og panserreker på menyen

05.04.2019

Havforskarane «kuppa» Bergensrestauranten Lysverket for ein kveld. På menyen stod framtidas delikatesser frå havet med forsking på kjøpet.



HI 040738
HI-historie

30 år siden «Komsomolets» sank: Fortsatt en mulig radioaktiv trussel i Norskehavet

05.04.2019

42 mennesker mistet livet da det brøt ut i brann i den sovjetiske atomubåten 7. april 1989. I dag er vraket den eneste kilden på havbunnen det er registrert radioaktive lekkasjer fra i norske havområder.  



HI 040163

Resultatene fra makrell-revisjonen er klare

04.04.2019

Gytebestanden for makrell er justert opp fra 2.35 millioner tonn til om lag 4,2 millioner tonn i ICES sin reviderte beregningsmetode.



fjord

Innlegg: Konsekvenser av gruvedeponi

04.04.2019

Gruveselskapet Nussir skal i løpet av driftsperioden deponere 25 millioner kubikkmeter gruveavgang i et område som dekker opp mot åtte kvadratkilometer i Repparfjorden.



fangst
kronikk

Kronikk: – Ta hele havets spiskammers i bruk

04.04.2019

En håndfull havforskere har kuppet menyen på Lysverket, om enn bare for en kveld. Kråkeboller, haneskjell, sjøpølse, rognkall og rognlodde – det er utrolig hva som kan smake godt når det blir tilberedt med kjærlighet og fantasi.



Lis før Fjord i nord, nett

Dialogmøte om kyst og fjord i nord

03.04.2019

I dag starter Havforskningsinstituttets dialogmøte Fjord i nord. Havforskningsdirektør Sissel Rogne, forskningssjef Jan Atle Knutsen og havforsker Lis Lindal Jørgensen ønsker at forskere, næringsutøvere og forvaltere skal møtes for å utveksle kunnskap om kysten og fjordene i nord.



HI 006305
kronikk

Kronikk: Bærekraftig blå vekst i nord krever kunnskap

02.04.2019

Akvakultur- og fiskerinæringen er i rivende utvikling i Nord-Norge. Samtidig øker fritidsfisket og turistnæringen. Det blir stadig flere brukere av kyst- og fjordområdene. Da trenger vi kunnskap om hva det fører til.



RedigertLaksErlend

Per Gunnar brukar røntgen for å finne ut om laksen har mjuke bein

01.04.2019

Røntgen har hjelpt HI-forskarane til å gjere livet betre for oppdrettslaksen. Det heile starta på ei mammografiavdeling for tjue år sidan.



Arild Slotte sildetokt2019

Økning i biomasseindeksen fra gytetoktet på nvg-sild

01.04.2019

På årets gytetokt på NVG-sild ble bestanden registrert fra Buagrunnen i sør til Fugløybanken i nord. Det ble observert en økning i biomasseindeksen på 30% i forhold til fjoråret. Fremdeles er det 2013-årsklassen som bidrar sterkest, skriver toktleder Aril Slotte.



flatøsters 6
kronikk

Kronikk: Norge – siste skanse for flatøstersen

01.04.2019

De siste årene har den invaderende stillehavsøstersen fått mye oppmerksomhet, mens vår egen flatøsters har levd et ufortjent liv på skyggesiden. Ikke mange vet at dette knudrete, rare dyret er et utsøkt sjømatprodukt, som til og med har holdt seg friskt – mot alle odds.



HI 040361

– Haifinnesuppe kokt på rognkallpukkel, frue?

29.03.2019

4. april tar havforskarane over bergensrestauranten Lysverket. Dei byr på framtidas delikatesser frå havet med nerdekunnskap attåt.



Laks fotograf Lars H Stien

Smertefullt med avlusing i varmt vann

28.03.2019

Nye resultat viser at oppdrettslaks har klar smerteatferd ved avlusing i varmt vann på 28-38°C. De siste årene har avlusing med varmtvann blitt den mest brukte metoden i oppdrettsnæringen.