Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Sjømat og helse Fjern filter

Resultat: (66) Viser 1 - 30



Middag med sei
kronikk

Er det farleg å ete fisk?

16.10.2024

Kronikk i Bergens Tidende 13. oktober: Her er kva forskinga fortel oss.



Liten gutt med blå jakke spiser grillede lakseterninger tredd på en pinne.

Hvorfor er fisk sunt – sånn egentlig?

19.09.2024

Svaret er tre helt spesielle stoffer.



fiskemiddag

Savner et eget råd for fisk og sjømat

29.05.2024

– Sjømat er mer enn en god proteinkilde. Det skriver HI i et høringsinnspill til Helsedirektoratet.



Collage med skalldyr i boks, homogenisert og i prøveglass

Sjømat er ikke bare fisk - 800 prøver viser næringsverdien av skalldyr

10.04.2024

Spis fisk, lyder kostrådene. Men hva med skalldyr, er de nyttige på matfatet? Vi har sjekket.



en skål med iskrem foran en torsk

Fant jod i iskrem

16.11.2023

Men det betyr ikke at du bør droppe torsken til fordel for vaniljeisen.



fersk sjømat i disk

Skal vurdere risikoen og fordelene ved å spise sjømat

30.10.2023

HI-forskere har kartlagt hva vi vet om helse og sjømat - fra alle verdenshjørner. 



Mange middagstallerkenar som syner grillspyd med rognlodde.

Slik kan vi ete av utsleppa våre

22.09.2023

Klimaløysingar til havs kan kutte verdas utslepp med 35 prosent fram mot 2050, syner ein ny rapport. 



fiskemiddag med ris og gulerøtter
kronikk

Verden får ikke nok av fisk fra Norge. Men hva med oss selv?

24.08.2023

Debattinnlegg i Aftenposten 17.08.23: Om vi skal spise mindre kjøtt, hva skal vi da spise?



Dame som får servert blåskjell.

Derfor skal du følge skjellvarselet før du plukker mat i fjæren

24.07.2023

Følger du ikke varselet kan du risikere både dårlig mage og lammelser.



Mange ulike fisker samlet i en haug.

Balansert bærekraft for at flere skal spise sjømat

18.04.2023

HI bidrar i utvikling av bærekraftige sjømatsystemer.



fiskemiddag med grønnsaker

Start året med en hvit januar

21.02.2023

Mange av oss begynner det nye året med livsstilsendringer. Litt mer sjømat kan være en skikkelig gavepakke for kroppen.



sukkertare

Jod fra sukkertare tas mindre opp i kroppen

20.12.2022

I en ny studie har forskere sett at jod fra sukkertare tas mindre opp i kroppen, sammenlignet med jod fra kosttilskudd.



Sukkertare
nyhet

Internasjonal rapport har vurdert tang og tare som mat

24.10.2022

På verdensbasis trenger vi mer data om hvor mye folk spiser, og innholdet av uønskede stoffer.



kystfiske

Kystfisket kan dekke behovet vårt for viktige næringsstoffer i krisetider

10.10.2022

Kan gi alle i Norge én til to porsjoner med sjømat i uken, viser ny studie.



jod gravid

Skal gjøre unge kvinner mer bevisste på jod

27.09.2022

Norske kvinner har for lite jod. Nå skal forskere finne ut om mer bevisstgjøring kan føre til endring i kosten og økt jodinntak hos kvinner mellom 18 og 24 år. 

 



Fisk på tallerken

Har gransket «kjøttfaktoren» i fisk

14.09.2022

Når vi spiser fisk eller kjøtt kan det være med på å øke opptaket av jern fra plantebasert mat i kroppen vår.



Fisk og grønnsaker på tallerken
kronikk

Kva inneheld fiskemiddagen din?

16.08.2022

For å vurdere om fisk kan tilrådast i kosthaldet, så må ein i tillegg til å vurdere risiko også vurdere nytte.



fisk på tallerken

Ny nytte- og risikovurdering: Viktige helsegevinster av å spise fisk

07.06.2022

Fordelene ved å øke inntaket av fisk opp til anbefalingene, veier opp for risikoene ved å få i seg miljøgifter.



Mor og baby prøver

Spedbarn har for lite jod

03.06.2022

Tre måneder gamle babyer som fullammes har for lite jod, viser en ny studie.  



Fisk i Ghana

Høye nivåer av fremmedstoffer i røykt fisk fra Ghana

19.05.2022

Ansjos er en populær matrett i Ghana, men når fisken er røykt inneholder den svært høye nivåer av tjærestoffene PAH.



Sukkertare

Hvor mye blir tatt opp i kroppen vår?

03.05.2022

Det vil forskere på HI og Nofima finne ut av.



Mor og barn spiser laksewrap

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



Tang og tare- produkter

Vi vet for lite om tang og tare

27.01.2022

HI-forskere søker deltakere til en ny studie om jod og tungmetaller. 



Plantemelk på lab

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Hav og torsk som svømmer

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.



sild

Får du nok vitamin D?

07.01.2022

Sørger for at skjelettet blir hardt – og kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret.



Lutesik med tilbehør

Derfor spiser vi fisk i julen

20.12.2021

På julaften spiser vi mest ribbe eller pinnekjøtt. Men julefisken er også viktig for mange – en tradisjon som går flere hundre år tilbake.



Gravid kvinne

Kvinner bør få i seg nok jod før de blir gravide

13.12.2021

Gravide som tok jodtilskudd både før og underveis i svangerskapet, hadde bedre nivåer av hormonene som regulerer stoffskiftet vårt.



Fem personar står og samtalar på scenen.

Kvifor et vi ikkje meir sjømat?

16.11.2021

Dette var tema då Havforskingsinstituttet og havforskingsdirektør Sissel Rogne inviterte til «Den blå timen» på Litteraturhuset i Bergen måndag kveld.



Laks i form

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks

08.11.2021

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.