Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Næringsstoffer og uønskede stoffer Fjern filter

Resultat: (53) Viser 1 - 30



Liten gutt med blå jakke spiser grillede lakseterninger tredd på en pinne.

Hvorfor er fisk sunt – sånn egentlig?

19.09.2024

Svaret er tre helt spesielle stoffer.



en krabbe på havbunn

Forskarane sporar det forureina «fingeravtrykket» i krabben

12.08.2024

Krabben i Jøssingfjorden inneheld tungmetall. Dette tungmetallet har eit eige fingeravtrykk som syner kor det stammar frå.



To personer på båt som ser på en maskin
kronikk

Hva skal vi gjøre med rørledningene på havbunnen etter oljen?

29.07.2024

Det som blir etterlatt på havbunnen må ikke forurense det marine miljøet i fremtiden.



foto av mann med fisk

Lite framandstoff i den glupske lysingen

18.01.2024

Nifs på utsida, men delikat på bordet – rovfisken får tommel opp frå giftstoffekspertane.



Et nært utsnitt av en vassild som ligger sammen med flere fisk. Vassilden er kjennetegnet av at den har store øyne

Har sjekka fiskekake-fisken for framandstoff

07.12.2023

Nokre få filetprøver hadde nivå som var høgare enn grenseverdiane.



fersk sjømat i disk

Skal vurdere risikoen og fordelene ved å spise sjømat

30.10.2023

HI-forskere har kartlagt hva vi vet om helse og sjømat - fra alle verdenshjørner. 



tre menn i oransje vest på rullebanen på Flesland.

Samarbeid med Avinor: Undersøker PFAS ved Bergen lufthavn

14.09.2023

Forskerne skal finne ut om giftstoffer fra flyplass-brannøvelser har spredd seg til sjøen ved Flesland.



En forsker i hvit labfrakk og blå plasthansker er på labben. I hånden holder han en petriskål med prøver.

Har funne ny, uventa antibiotikaresistens i bergenskloakken

11.08.2023

Forskarane har påvist nye plasmid med resistensgen mot «siste utveg»-antibiotikum – trass i at det sjeldan vert brukt i Noreg.



illustrasjon av Fedje u-båten og en fisker som drar opp en havteine.

Ingen økning i kvikksølvnivå i brosme og krabbe ved Fedje-ubåten

03.05.2023

Fra 2021 har HI også sett på nivåene av arsen, kadmium, bly og selen. 



Tre makreller i en blå bøtte

Nye regler om PFAS: Dette vet vi om stoffene i sjømat

13.03.2023

De syntetiske stoffene har blitt brukt i ulike produkter i mer enn 50 år. Nå innfører EU og Norge strenge grenseverdier for PFAS i både mat og miljø.



Foto av petriskåler med bakterieprøver

Fant resistens mot viktig antibiotika hos vanlig bakterie

06.02.2023

Shewanella baltica er en vanlig bakterie både i havet og i fisk. Forskerne fant gener hos bakterien som gir resistens mot "siste utvei"-antibiotika.



smilende mann i støvler vasser i sjøen

Fossar friskt framover

16.01.2023

Han har styrt HI-skuta i eitt år. No ser vêr-nerden fram til viktige satsingar i 2023 - og eit nytt styreverv. 



Mann og to barn står med ryggen til kamera på en brygge og fisker.
kronikk

Hva betyr klimaendringene for norsk sjømat?

12.12.2022

Kan påvirke både næringsinnholdet i sjømaten vi spiser, og vilkårene for å produsere den.



makrell i tomat på skive

Har undersøkt uønskede stoffer i fiskepålegg

20.10.2022

Makrell i tomat og kaviar inneholder lave verdier av uønskede stoffer. Det viser en ny undersøkelse HI har gjort av 34 ulike matvarer. 



Blåskjell i Hardanger.

Jakter på hovedkildene til DDT-forurensningen i Hardanger

12.10.2022

Ved hjelp av blåskjell kan havforskerne si noe om hvor mye DDT som siver ut i fjordene.



Mor og barn spiser laksewrap

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



Plantemelk på lab

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Hav og torsk som svømmer

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.



Laks i form

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks

08.11.2021

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.



Skjermbilde av videoen

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

Bli bedre kjent med middagen din.



Grillspyd med laks blir lagt på grillen.
kronikk

Slik kan akvatisk mat bekjempe sult og feilernæring

29.07.2021

Kronikk i Dagens Næringsliv 28. juliVi ønsker oss en mer offensiv rådgivning der fisk som kilde til viktige mikronæringsstoffer får en riktigere og tydeligere plass.



Mann i hvit kjeledress på grått oppdrettsanlegg med turkis nett over seg og sjø og holme i bakgrunnen.

Milliondryss til HI-prosjekter

24.06.2021

Seks HI-ledede prosjekter fikk til sammen 62,6 millioner fra Forskningsrådet.



gravid kvinne bærer tallerken med fisk

Hva er jod, og hva har det med havet å gjøre?

16.06.2021

Unge kvinner i Norge har for lite jod, hører vi ofte fra ernæringsforskerne våre. Hvorfor? Og hva har det med havet å gjøre?



mesopelagisk fangst

Når djuphavs-artar går i kverna for å bli fôr, får laksefileten 30 prosent mindre dioksin

08.06.2021

Men mykje krill i fangstane kan bli fluor-festbrems



Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



Brosme

Dette vet vi om fisk og kvikksølv i norske fjorder

20.05.2021

Det er særlig brosme som har høye nivåer av kvikksølv i enkelte fjorder, men i andre arter som lange og torsk er nivåene lavere. 



HI-burgeren slik den ble laget i Bergen

Havforskningsburgeren var et sunt festmåltid

19.03.2021

Nysgjerrige forskere ville vite hva HIs egen jubileumsburger inneholdt. De kan fortelle at testeksemplaret var rikt på flere viktige næringsstoffer som jod og omega-3.



Grillet laks på folie på bord helgeskodvin nifes 003

Ny studie: Har undersøkt hva fet fisk inneholder

04.02.2021

Forskere har samlet data fra mer enn 7000 prøver av laks, makrell og sild for å finne ut i hvilken grad disse fete fiskeslagene bidrar med næringsstoffer og miljøgifter i kostholdet vårt.



HI 040265

Prosessert fisk fra Ghana er rik på næringsstoffer

24.11.2020

På fiskemarkedene i Ghana selges fisken enten røykt, saltet eller soltørket. Nå viser en ny studie at denne fisken er rik på mange viktige næringsstoffer, og det overrasket forskerne.